A7 I09201

Monika (27) forsker på hvordan vi kan slippe ut mindre klimagasser

Monika (27) forsker på hvordan vi kan spare energi, slik at vi kan få mindre utslipp av CO2. Uten t-matte hadde hun ikke fått den jobben hun har i dag.

– Alt henger sammen med alt. Det er kanskje ikke så lett å se for seg hva man vil bli når man går på videregående, men valgene du tar nå får betydning for veien videre. Derfor bør du tenke deg godt om hva du gjør, sier Monika Nikolaisen (27) fra Asker.

Fordi hun valgte t-matte kunne hun senere velge realfag, som igjen gjorde at hun kunne studere sivilingeniør på NTNU og senere fikk jobben som forsker. Se Monikas realfagsreise i videoen under!

“Jeg jobber med å spare energi, sånn at vi kan få mindre utslipp av CO2 og lavere temperatur på jorden”

Finner konkrete løsninger på klimakrisa

Som forsker hos SINTEF Energi i Trondheim leter Monika etter svar på hvordan vi kan bremse utslippene av energi og på hvilke måter vi kan benytte energien på en bedre måte.

– Jeg jobber i SINTEF der jeg forsker på energi. For eksempel jobber jeg med det å spare på det som går ut i luften hvis vi ikke gjør noe med det, sånn at vi kan få mindre utslipp av CO2 og lavere temperatur på jorden. Det er nettopp det vi trenger når vi skal løse de globale klimautfordringene vi står ovenfor i dag.

SINTEF er et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter. Der forskes det på alt fra havets uløste mysterier til vitenskap om verdensrommet. Målet deres er å finne kunnskap slik at man kan utvikle den teknologien som trengs for et bedre og mer bærekraftig samfunn.

GRAB 00 06 19 19 Still015
ENERGISPARING: Monika ser blant annet på hvordan man kan spare energi i industrien. Her er hun hos SINTEF.

Realfag en forutsetning for å forstå verden

I jobben på SINTEF merker Monika at det var helt avgjørende at hun har hatt T-matte og realfag. For å finne løsninger på hvordan vi kan spare energi må Monika regne ut mattestykker, lese av store modeller og bruke ulike metoder hun kjenner igjen fra realfagene.

Men i motsetning til da hun gikk på videregående, tenker hun ikke så mye over hvilke fag hun bruker. Fagene har blitt et verktøy for å kunne beskrive virkeligheten.

– Jeg tenker ikke at jeg jobber med matte, fysikk og kjemi. Det er bare språk vi bruker for å forstå verden, og er helt nødvendig for å kunne jobbe med kule og spennende ting innenfor energi, og ikke minst for å til en mer bærekraftig verden, sier hun.

“Jeg tenker ikke at jeg jobber med matte, fysikk og kjemi. Det er bare språk vi bruker for å forstå verden”
GRAB 00 06 12 11 Still013
TESTER ULIKE METODER: Monika må teste ut flere metoder for å finne de beste løsningene for energisparing.

Kan virke meningsløst med matte

Selv var Monika ikke noen «super-fan» av realfag helt i begynnelsen, men hun tok det for å holde dørene åpne. T-matten i førsteklasse var første steg på Monikas realfagsreise.

– Når man går på videregående kan det virke meningsløst å sitte med matestykker man ikke får til å løse. Man skjønner ikke hva man skal bruke det til og mangler derfor motivasjonen for å komme over den kneika der man tilslutt skjønner det, sier hun.

Men gjennom de siste årene med studier og jobb har matten fått en ny mening for henne.

“Matte er en forutsetning for alt vi driver med. Det å kunne sette ligninger på ting og beskrive ting er helt avgjørende for å forstå verden.”

– Matte er en forutsetning for alt vi driver med. Det å kunne sette ligninger på ting og beskrive ting er helt avgjørende for å forstå verden. Det er med realfag man virkelig kan gjøre en forskjell, sier Monika.

I fremtiden håper hun å bruke forskningen videre til å utvikle nye energiløsninger.

– Jeg ønsker å se på hvordan ren solenergi kan dekke varmebehovet i industrien. Og det å jobbe med ting man ennå ikke vet så mye om, det synes jeg er spennende.

GRAB 00 05 53 19 Still007
UNDERSØKELSER: Monika gjør undersøkelser på labben.