VR kirurg

Bryst- og endokrinkirurg

En bryst- og endokrinkirurg er en lege og kirurg som har spesialisert seg på å behandle sykdommer i bryst, skjoldbruskkjertelen og biskjoldbruskkjertlene.

Bryst- og endokrinkirurgen bruker operative metoder for å behandle sykdommer som brystkreft, struma, godartede og ondartede svulster i skjoldbruskkjertelen samt hormonelle forstyrrelser i skjoldbruskkjertel og biskjoldbruskkjertel.

Bryst- og endokrinkirurgen utreder hormonproduserende kjertlesvulster i mage, tarm og binyrer, og opererer pasienter i samarbeid med andre kirurger, for eksempel gastrokirurger og urologer. Spesialister i bryst- og endokrinkirurg kan også samarbeide med øre-nese-halsspesialister og thoraxkirurger om svulster eller struma.

Vanlige arbeidsoppgaver for bryst- og endokrinkirurgen:

  • undersøke symptomer
  • stille diagnose
  • behandle sykdommer og svulster
  • gi råd og veiledning til pasienter og pårørende
  • gjøre administrativt arbeid
  • oppdatere seg på ny forskning

Som bryst- og endokrinkirurg har du også ansvar for å gi råd og veiledning for å forebygge sykdommer. Kontakt og samarbeid med kollegaer, andre spesialister og andre yrkesgrupper er en viktig del av jobben.

Utdanningsbakgrunn

Legespesialiseringen begynner etter at du er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege. I praksis vil alle nyutdannede leger fortsette i et spesialiseringsløp. Spesialiseringen varer i seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune.

De neste fem årene er spesialisering innen retningen du har valgt. De fleste finner ut hva slags spesialist de vil bli når de går på medisinstudiet, og mange bytter også spesialisering underveis i spesialistutdanningen. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber som lege.

Jobb

Bryst- og endokrinkirurg jobber ved bryst- og endokrinkirurgiske avdelinger på sykehus.

Personlige egenskaper

Som lege er du interessert i å hjelpe mennesker, og du har gode kommunikasjonsevner. Du bør være flink til å lytte, samt ha gode samarbeids- og formidlingsevner. Du må være innstilt på å holde deg oppdatert i forhold til medisinsk og teknologisk utvikling, og du må ha evne til å se hver pasient som et individ. Som lege må du også kunne takle eventuelle krisesituasjoner.

Lenker

Lisens