Mat er en av verdens viktigste ressurser, og det er viktig at matbransjen har kunnskap til å håndtere ressursene på best mulig måte.
En næringsmiddelteknolog er en ingeniør som skal passe på at utviklingen og produksjonen av mat og næringsmiddel skjer på en trygg og helsefremmende måte.
Kvaliteten på matprodukter henger nøye sammen med livet dyret eller planten har levd før den ligger på disken i butikken. Jordsmonn, avl, fôring, håndtering, vaksinering og eventuelle sykdommer påvirker kvaliteten på maten.
Vanlige arbeidsoppgaver for en næringsmiddelteknolog er å vurdere kvaliteten på maten fra det er et råstoff til det er et ferdig produkt. Det gjøres ved å ta analyser av maten underveis, fra det er et råstoff, for eksempel et ertefrø i jorden, til maten ligger i butikken. Det kan også gjøres ved at du kontrollerer produksjonsprosessen underveis, ved for eksempel å måle bakterienivået i maskinene som brukes til å slakte dyr.
Næringsmiddelteknologer kan både jobbe som konsulent, og som inspektør innen matproduksjon og produktutvikling. Du kan også jobbe med utvikling av produkter som skal forbedre matproduksjonen.